Torf toprak, tamamen doğanın sunduğu organik atıkları faydalı bir hale dönüştüren, bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesinde ideal toprak türlerinden biridir.
%100 doğal olan torf toprak , yaz sıcaklarının az yaşandığı bölgelerde oluşmakta olan bir toprak türüdür. Sadece yaz sıcaklarının az olması değil, aynı zamanda nem oranının yüksekliği ve su oranının fazlalığıyla bitkilerin örneğin sazlık gibi su dibine çökmesiyle oluşur. Bu hem doğal bir gübre hem de kullanışlı bir toprağın oluşmasını sağlamaktadır.
Organik Torf Toprak
Açık kahve tonlarında olan torf toprak , az alkali özelliğiyle lifli bir görünüme sahiptir. Tamamen doğanın sunduğu organik atıkları faydalı bir hala dönüştüren , bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için ideal toprak türlerinden biridir. Havadar ve ağırlık hacmi düşük bir toprak türü olarak özellikle harç yapımında kullanılabilecek %100 organik doğal malzemeden meydana gelmiştir.
Su dibinde birikmiş olan bitkilerin çürümesiyle doğal bir gübreye dönüşmesi, bitki yetiştiriciliği alanında sürecin hızlanmasını ve bitkilerin olgunlaşmasını sağlamaktadır. Ec ve pH değerleri değişken olan bu topraklar, hafif hacimli olduğu için köklerin de hava almasını ve suya kolay erişmesini sağlayacak ideal torftur .
Torf Toprak Kullanım Alanları
Nemli ve çok yağış alan bölgelerde bitki köklerinin su birikintisiyle su dibine çökmesi sonucunda oluşan torf toprak , özellikle göl yataklarında karşılaşılan değerli bir toprak türüdür. Bitki kök gelişim hızını artıran aynı zamanda doğal bir şekilde yetişmesini sağlayan doğanın zenginliklerinden biridir. Organik bir toprak olarak, hacim ağırlığı düşük olduğu için birçok yetiştiricilik alanında kullanılabilir.
Saksı bitkileri, sebze ve meyve, mantar üretimi, peyzaj alanları, teras ve balkon düzenlemeleri, saksı değişimleri, süs bitkilerinde, ağaç fide tohumu dikimlerinde, meyve ağaçlarının köklerinde ve sera topraklarında kullanılabilir. Sadece yetiştiricilik değil aynı zamanda eğlence alanında kullanılmakta olan halı sahalarda ve golf sahalarında kullanılan, kolay işlenebilir ve alkali değeri yüksek olmayan yumuşak bir toprak türüdür. Torf toprak, nem düzeyini koruma özelliği sayesinde oldukça verilmi olacaktır.
Torf Toprak Kullanmanın Avantajları
Bitki, sebze ve meyve yetiştiriciliğinde torf toprak , alkali değeri nedeniyle köklerin hava almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda nem oranı yüksek olan bir toprak olarak, fazla su kullanılmadan bitkilerin belirli bir düzeyde nemli kalarak bütün gereksinimlerini karşılayabilecektir. Lifli yapısı sayesinde hava ve nem oranını düzenleyerek, bitkinin köklerine ve kendisine uyum sağlayabilir. Kullanılan gübre özelliğine göre uyum sağlayacak şekilde doğal bir mucizedir. Besin maddesi içermediği halde bitki için yapılan gübre uygulamalarında oldukça verimli bir süreç yaşanmasını sağlayacak, köklerin etrafındaki nem oranını daima koruyacaktır.
Torf Toprak Özellikleri
Saksı ve fidan yetiştiriciliğinde tercih edilen torf toprak , Sphagnum dediğimiz yosunlar ve bataklık sazlıklarının su dibine çökmesiyle oluşan doğal bir harçtır. pH değeri 5,5 ile 6, 5 arasında değişiklik göstermekte olan organik toprak türü lifli yapısı sayesinde verimliliği iki kat artırmaktadır.
Seralarda toprak yapısının geliştirilmesinde, mantar üretimi ve fide karışımlarının hazırlanmasında kullanılabileceği gibi halı saha ve golf sahalarında da kullanılabilen, nem oranı yüksek alkali toprak türüdür. Seracılık alanında tercih edilen ve yıllarca doğanın ortaya koyduğu doğal bir malzeme olarak hastalık ve haşere taşımamaktadır. Bitki, sebze ve meyveler için ideal bir sürecin başlamasına katkı sağlayacaktır.
İdeal Torf Toprak
%100 doğal madde olan torf , harç yapımında elverişli olan bir malzeme olarak, havalandırma kapasitesi yüksektir. Hayal edilen yetiştiriciliği yaşatacak olan toprak türü olarak, evinizde, seranızda ve peyzaj düzenlemelerinde de kullanabileceğiniz uyumlu bir toprak türüdür. İdeal torf sayesinde kolay kullanım ve sağlıklı bir yetiştiricilik alanı kazanabilirsiniz.